Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szamárversenyt rendeztek csütörtökön az Adria-parti Tribunjban. A fergeteges szórakozást ígérő vágtára 46. alkalommal kerül sor a dalmáciai településen. - Horvátország magazin
részletek »

Tribunjban idén is megrendezték a szamárversenyt augusztus első napján

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Tribunjban idén is megrendezték a szamárversenyt augusztus első napján
Tribunjban idén is megrendezték a szamárversenyt augusztus első napján
Szamárversenyt rendeztek csütörtökön az Adria-parti Tribunjban. A fergeteges szórakozást ígérő "vágtára" 46. alkalommal kerül sor a dalmáciai településen.
A horvát tengerpart mentén nyaranta több szamárversenyt is rendeznek, a tribunjiak azonban különösen nagy tiszteletben tartják a szürke négylábúakat, amelyek a múltban teherhordóként nélkülözhetetlen segítsége voltak az embernek Dalmáciában.


A tribunji verseny hagyománya 1952-re nyúlik vissza, amikor helyi egyetemisták kifundálták, hogy a nyári szünet idején "szamaragolásban" mérkőznek meg egymással.
Hirdetés

Az esemény hagyománnyá vált, és 1957 óta - néhány rövidebb megszakítással - minden év augusztus első napján megrendezik.

A versenyen csak tribunji férfiak indulhatnak, akik közül az nyer, aki szamarával elsőként kerüli meg az óvárost, amely egy - a szárazföldhöz híddal kapcsolódó - szigeten található.

Mivel a csökönyösségükről híres állatok nem minden esetben engedelmeskednek gazdáiknak, az egyszerűnek tűnő feladatot rendszerint csak komikus helyzetek árán lehet megoldani.

Tribunj közelében egy szamárrezervátum is van. 1999-ben a helyi csacsivédő egyesület először egy apró szigeten alakított ki menedéket a modern világban egyre inkább kihalásra ítélt szamarak számára, amelyet azonban a védett populáció hamarosan kinőtt, így a rezervátumot átköltöztették egy nagyobb szigetre.

A hagyományosan halászattal és olívatermeléssel foglalkozó, mára egyre inkább a turizmus felé forduló tribunjiak 2007-ben bronzszobrot is állítottak a szamárnak.

Tribunj Sibenik közelében, Vodice és Murter tőszomszédságában található község, amely főként vitorláskikötője miatt különösen a hajózó turisták, köztük számos magyar kedvelt adriai úti célja. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Tribunj, szamár, verseny, múlt, augusztus, elmék, rendezvény, horvát, Adria
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-03 08:31:53
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü