Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az előző századforduló horvát népi kultúráját mutatja be kiállításon soha nem szerepelt tárgyakon keresztül a Néprajzi Múzeum Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából című, sze - Horvátország magazin
részletek »

Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából című időszakos tárlat megnyílt a Néprajzi Múzeumban

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából című időszakos tárlat megnyílt a Néprajzi Múzeumban
Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából című időszakos tárlat megnyílt a Néprajzi Múzeumban
Az előző századforduló horvát népi kultúráját mutatja be kiállításon soha nem szerepelt tárgyakon keresztül a Néprajzi Múzeum Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából című, szerdától látogatható időszaki tárlata.
A javarészt saját anyagból megrendezett kiállítás apropóját Horvátország július 1-jei európai uniós csatlakozása adta. Ez a tárlat nemcsak amiatt érdekes, mert egy szomszéd államról van szó, hanem azért is, mert hosszú időn át összekötött bennünket a közös történelem, és ma is élnek horvát népcsoportok Magyarországon - emlékeztetett a keddi megnyitón a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Kemecsi Lajos hozzátette: a csütörtöktől látható válogatás nem a mai Horvátországot mutatja be, ehelyett azt vizsgálja, a népi kultúrát milyen európai folyamatok alakították. A kiállítás rendezése során is egyértelművé vált, hogy a Dráva soha nem képviselt éles határt a két nép között - szólt a munka egyik tapasztalatáról.
Hirdetés

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: "a jó szomszédot meg kell becsülni", a jószomszédi viszonyt ápolni kell, és a Néprajzi Múzeum kiállítása is részben ezt a célt szolgálja.

Magyarország és Horvátország között nyolc évszázadon keresztül állt fenn államszövetség, és a két nemzetet mindmáig számos gazdasági és kulturális kapcsolat köti össze. A napokban nyílt meg az eszéki magyar főkonzulátus, és még ebben az évben megnyitja kapuit a zágrábi magyar kulturális intézet - hozott példákat Balog Zoltán.

Kerezsi Ágnes muzeológus, a kiállítás egyik kurátora korábban az MTI-nek elmondta: az anyag a Néprajzi Múzeum 1872 és 1920 között létrejött kollekciójának több ezer tárgyára támaszkodik.

A bevezető terem a magyar-horvát közös gyökereket mutatja be akvarelleken és műtárgyakon keresztül, majd a látogatók Horvátország egyes tájegységeinek - az Adria régió, vagyis Dalmácia, a Dinári kulturális zóna és a szlavóniai Pannon kulturális régió - jellegzetes tárgyait ismerhetik meg: textíliákat, munkaeszközöket, századfordulós fotográfiákat, hangszereket és zenei felvételeket, valamint bútorokat, kerámiákat.

A rendezők a záró egységben gyűjtötték össze a magyarországi horvátság népi kultúrájának tárgyait, itt bosnyákok, sokácok, rácok, bunyevácok textíliái, kerámiái, munkaeszközei sorakoznak a tárlaton.

Mivel több ezer, eddig pincében, szekrények mélyén őrzött tárgyból álló kollekcióról van szó, a tárlat ideje alatt folyamatos vetítés lesz a ki nem állított műtárgyakból.

A Néprajzi Múzeum kiállítása 2014. március 23-ig látogatható. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - horvát, magyar, tárlat, néprajzi, múzeum, szomszéd, mozaik, népi
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-12 07:39:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü