Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pula Isztria egyik legrégebbi városa. A 3000 éves város gazdag történelemre tekinthet vissza. A kiépített partszakasz nagysága és elhelyezkedése alapján Pula Isztria legjelentősebb és legnagyobb - Horvátország magazin
részletek »

Pula, Horvátország - Isztria + Képek és videó a városról, a látnivalókról ...

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Pula, Horvátország - Isztria + Képek és videó a városról, a látnivalókról ...
Pula, Horvátország - Isztria + Képek és videó a városról, a látnivalókról ...
Pula az Isztria egyik legrégebbi városa
Pula Isztria egyik legrégebbi városa. A 3000 éves város gazdag történelemre tekinthet vissza. A kiépített partszakasz nagysága és elhelyezkedése alapján Pula Isztria legjelentősebb és legnagyobb tengeri kikötője, a jól védett pulai öblöt pedig az Adria legjobb természetes kikötői között tartják számon.
A város mindenféle járművel megközelíthető; különösen lényeges, hogy a Pula közvetlen közelében (6 km-re) lévő repülőtér nemzetközi forgalmat is bonyolít.

Pula a pihenésre is remek lehetőségeket kínál, mivel a jól felszerelt hotelek és egyéb szálláshelyek mellett számos sportpálya, wellnesslehetőség és szórakozóhely, diszkó, kaszinó, vendéglő, étterem és különféle szervezett kirándulások várják a turistákat. A városban két kikötő van, így a tengeri turizmus is fejlődőben van.
Hirdetés

A város környékén üdülőfalvakban, például a Bi-Village, és számos magánszálláson is találhatunk szálláshelyet. Pula közelében két gyönyörű park is található. Az egyik a Kamenjak természetvédelmi park, Pulától délre, Premantura településhez közel, a másik pedig a Brioni-szigetek, alkotta nemzeti park, amely Pulától kissé északabbra található.

Pula gazdag történelme szinte lépten-nyomon a szemünkbe ötlik; különösen igaz ez az óváros központi részére, ahol a római kultúra legnevezetesebb hagyatékai, például az Aréna és a Diadalív található, de a város az Osztrák-Magyar Monarchia idején is gyönyörű épületekkel gazdagodott.


Látnivalók Pulában

Brioni (Brijuni) Nemzeti Park

Az Isztria délnyugati partjánál elhelyezkedő Brioni-szigetcsoport 3 nagyobb és 12 kisebb szigetből áll. Brioni különlegessége a buja mediterrán növényzet és a szafari-park, ahol számos egzotikus állat él. Ezen kívül a Brioni-szigeteken rengeteg régészeti lelet, római- és bizánci-kori lelőhely található.

Az Isztriai-félsziget nyugati partja mellett fekvő, Pula közelében található Brijuni-szigetcsoport 14 szigetből áll. Az összesen 7 km2 alapterületű Brijuni-szigetek fő nevezetessége az eredeti állapotban megmaradt mediterrán élővilág. A szigeteken akár 15 méteres magyaltölgyet is találhatunk, a bozótalkotó növények, például a görög szamócafa pedig akár 12 méterre is megnő. A szigeteken ezenkívül, elszórtan, fenyőfákat és ciprusokat is találhatunk. A legnagyobb szigeten, a Veli Brijunon egy festői szépségű park található, ahol számos eukaliptusz, libanoni cédrus, bambusz és pálma nő, valamint egy kis szafarit is találunk itt, ahol különféle vadállatok - például szarvas, fácán, páva, muflon és zebra - élnek.

A szigetek körüli tenger gazdag élővilágnak ad otthont, ahol az Adriai-tenger ökoszisztémájának majdnem minden alkotóeleme megtalálható. A területre időnként delfinek és teknősök is ellátogatnak, a tengerfenéken pedig számos különféle szivacs, tengeri sün, hal és rák él. Mivel a Brijuni-szigetek az új kőkorszak kezdetétől lakottak voltak, a nemzeti park számos kulturális és történelmi kinccsel dicsekedhet. Különösen a római és a bizánci kori leletek az érdekesek - példul Gradina, a Verige-völgyben található római villa, a bizánci Castrum és a Sv. Marija-bazilika.

Különleges szépségük okán a szigeteket a 20. század eleje óta neves államférfiak és arisztokraták is szívesen látogatják, ami ismét csak a horvát nemzeti parkok eme gyöngyszemének szépségéről, értékéről tanúskodik.

Az Osztrák-Magyar Monarchia öröksége

Az osztrák-magyar polgári építészet és katonai erődítmények megtekintése, hajókirándulás, a katonai-temetkezési emlékhelyek megtekintése

Pulai Aréna

Amfiteátrum, Aréna, Pula - Isztria egyik legnevezetesebb történelmi és kulturális emléke, amely a Római Birodalom idejéből maradt ránk. Abban az időben az aréna sajátos színházként szolgált, ahol gladiátorharcokat tartottak, míg manapság különféle kulturális eseményeknek, főként koncerteknek ad helyet. Pula, és talán egész Horvátország egyik leghíresebb látnivalója e 23 ezer befogadására képes aréna az 1. századból, mely méreteit tekintve még a római Colosseumnál is nagyobb, egyébként pedig a világ 6. legnagyobb arénája!


Pula nevezetességei

Aranykapu: Ezt a kaput i.e. 31-ben építették, és egy tulajdonképpeni bejáratot képez Pula óvárosába. Az Aranykaput Salvia Postuma Sergi álmodta meg és építtette fel saját költségén, és ajándéknak szánta három családtagjának, akik az akkori időkben sokat tettek Pula városáért. Az ő neve alapján Sergius-diadalívnek is hívják az építményt.

  • Herkules-kapu: Ez a kapu a legrégebbi Pulában: az 1. században építették. A kaput Pula patrónusáról, Herkulesről nevezték el.
  • Augustus temploma: A templomot az 1. században építették Augustus császár parancsára. Az idő múltával katolikus templom lett belőle, majd megdöbbentő módon csűrként funkcionált a későbbiekben. 1944-ben súlyosan megrongálódott Pula bombázása következtében, de később restaurálták, így ma egy jó állapotú történelmi emlékként szolgál a turisták számára.
  • Podeszta-palota: A palota Pula városháza is egyben, amely 1296-ban épült. Nevét Vitreus podesztáról kapta. (A podeszta egy bizonyos időre megválasztott uralkodót jelent, amely a mai polgármesteri címnek feleltethető meg.)
  • Porer világítótorony: Pulától hajóval mindössze két kilométerre található a Porer világítótorony, amelyet egy 80 méter széles sziklára építettek. A torony 1833-ban épült, és még szállást is foglalhat benne a nagyérdemű.


Pula képeken és videón, csodálatos és fantasztikusan szép város ...
Pula az egyik legszebb Isztriai város
Pula a római kapuk és diadalívek városa is, pl.: Herkules-kapu (I. sz.), Gemina-kapu (Iker-kapu, mely a Régészeti Múzeum bejárata, mögötte egy római színház romjai), Sergius-diadalív. A sétáink során számos templomot és kápolnát találhatunk. Pl.: római kori Augustus templom, Mária mennybevitele-bazilika, Szt. Ferenc templom, Podeszta-palota (ma Városháza), Könyörültes Mária templom, Marija Formoza-kápolna stb.Pula ritkasága a római mozaik, ami egykoron egy gazdag római polgár padlóját díszítette, melynek témája egy görög mitológiai jelenet.
Pula - A pulai colosseum Pula - A pulai colosseum
Ki ne hagyjuk! Pula egy gyönyörű kis város a félsziget déli csücskében. A Colosseum nagyon érdekes, itt egyben van a küzdőtér, előadásokat is szoktak tartani odabent, valamint látogatható a föld alatti rész is, ahol egy múzeum kapott helyet.
Brijuni Nemzeti Park - Isztria, Horvátország Brijuni Nemzeti Park - Isztria, Horvátország
Látogasson el Isztria egyetlen Nemzeti Parkjába, ahol csodás növény- és állatvilág tárul Ön elé, a régmúlt kultúrát őrző római villák és szentélyek maradványai, 16 millió éves dinoszaurusz lábnyomok és egyéb érdekességek várják a látogatókat. A Brijuni-szigetcsoport az Isztria nyugati partszakaszán fekvő szigetcsoport, amely tizennégy kisebb-nagyobb szigetből áll. Ezek közül a Veli Brijun és a Mali Brijun sziget látogatható. A szigetcsoportot 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká. A Nagy Brijuni-sziget déli részén megtekinthetjük egy római villa maradványait, amelyet még Kr. e. az I. században kezdtek el építeni, majd Kr. u. az I. században lett kész. A villához egy Neptun istennek szentelt templom is tartozik, melynek maradványai szintén megtalálhatók az öböl másik oldalán, valamint az egykori kikötő, egy méterrel a tenger alatt. A Verige öbölben egy másik római nyaraló romjai is találhatók, Venere istennő templomával együtt ...
ACI Marina Pula ACI Marina Pula
ACI Marina Pula az Isztriai félszigeten Pula városában található, a kikötő dél keleti részében. Kiváló kiinduló pontként használható, arra, hogy felfedezzék az Észak Adriai szigeteket (Lošinj, Cres, Rab, és Pag) valamint a többi Dugi és Kornati szigeteket. De tökéletes kiindulási pont akár Velencébe akár Szlovéniába is.
Pula strandjai Pula strandjai
Pula főleg sziklás (melyek közül sokról ugrálni is lehet), betonozott, és kavicsos partokkal rendelkezik, a homokos partok a környéken nem jellemzők. A város strandjai még adriai viszonylatban is igen tiszták, és jól felszereltek. A legnépszerűbb városi strandok a Valkana, Hawaii, Kolumbarica, és az egyes helyeken homokosnak mondott, valójában azonban kavicsos-sziklás Debeljak. A közeli Medulinnál homokos strand is található: az 1 km hosszú Bijeca kevésbé zsúfolt, kisgyermekes családok számára is ideális, egy a környék igen ritka homokos strandjai közül. A várostól 2 km-re délre található Verudela partszakasz pedig a kavicsos strandok kedvelőinek tetszését fogja elnyerni. A fent említett Porer szigeten is lehet fürdeni, de ez semmiképp sem ajánlható kisgyermekeknek: gyorsan mélyül a víz, és a tengeráramlatok is veszélyesek, de ha tudjuk, hogy melyik napszakban milyen erősek, és milyen irányúak az áramlatok, ezt is kipróbálhatják a felnőttek ...
Pulai Sergius diadalív (Aranykapu) Pulai Sergius diadalív (Aranykapu)
Az Aranykapu Kr.e. 31-ben épült, a városkapuval szemben fekszik, szinte bejáratként szolgál Pula óvárosának szűk utcáiba. Salvia Postuma Sergi építette a saját pénzéből, ajándékul három családtagjának, akik akkor fontos szerepet töltöttek be Pula életében.
Mária Mennybemenetele Székesegyház Mária Mennybemenetele Székesegyház
A Székesegyház Pula néhány más épületéhez hasonlóan valóságos stíluskavalkád. Egy római templom alapjaira, román stílusban épült, majd a 15. században átépítették. Gótikus részek, és a klasszicizmus jelei is felfedezhetők benne. Évszázadokig építették, számtalanszor átépítették és bővítették, a legidősebb része a 4. századból maradt fenn. Tornyát a 17. század második felében húzták fel, melynek építéséhez szégyenszemre az Amfiteátrum köveit használták fel.
A pulai városháza (Podeszta-palota) A pulai városháza (Podeszta-palota)
A pulai városházát 1296-ban építtette Vitreus podeszta, akiről a Podeszta-palota nevet kapta az épület. A 17. században átépítették, ekkor reneszánsz homlokzatot kapott. Eredeti formájában csak a keleti oldalát láthatjuk egy sajnálatos tűzvész eredményeképp. A fórumon, az Augustus templom mellett található.
Herkules-kapu Pula, Horvátország, Isztria Herkules-kapu Pula, Horvátország, Isztria
Pula legrégibb kapuja az 1. század közepéről. Nevét a város patrónusáról, Herkulesről kapta.
Pula - Róma és Augustus temploma Pula - Róma és Augustus temploma
Az 1. században építette Róma akkori császára, Augustus, a római Mars-templom mintájára. Később katolikus templom lett, majd pedig bármilyen hihetetlen, csűrként használták. 1944-ben Pula bombázása idején súlyosan megrongálódott, de később restaurálták.
Porer világítótorony Porer világítótorony
Autóval 20 km-re, hajóval pedig 2 km-re Pulától található e romantikus világítótorony, amely egy 80 méter széles sziklán fekszik. Az 1833-ban épület világítótoronyban tehát igazán robinsoni életet élhetünk - amit tulajdonképpen bármikor megtehetünk, hiszen a világítótoronyban szállás is foglalható. A világítótorony környékén erősek a tengeri áramlatok, így gyermekeknek nem ajánlható. (Forrás: www.utazas-nyaralas.info)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Pula, Horvátország, Isztria, Adria, tenger, üdülés horvátországba, horvát üdülés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-18 16:02:58
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü