Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A több ezer éves (12 ezer lakosú) Poreč ma is a római kori városszerkezetre épül, meghagyva az eredeti utcaszerkezetet, és utcaneveket. Számos régi templom, rom, és épület nagyon érdekessé, - Horvátország magazin
részletek »

Poreč (Parentium, Parenzo) - Az Isztria legvirágosabb és egyben a legtisztább városa is

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Poreč (Parentium, Parenzo) - Az Isztria legvirágosabb és egyben a legtisztább városa is
Poreč (Parentium, Parenzo) - Az Isztria legvirágosabb és egyben a legtisztább városa is
Poreč látképe a kikötő felől nézve
A több ezer éves (12 ezer lakosú) Poreč ma is a római kori városszerkezetre épül, meghagyva az eredeti utcaszerkezetet, és utcaneveket. Számos régi templom, rom, és épület nagyon érdekessé, történelmi emlékeit tekintve szinte egyedülállóvá teszi e tengerparti üdülővárost. A rómaiak, gótok, frankok, szlávok, és velenceiek mind otthagyták kéznyomukat a településen.
Poreč horvát város az Isztriai-félszigeten

Poreč (olaszul Parenzo, latinul Parentium) város Horvátországban Isztria megyében. A gazdag kulturális örökség rendkívül sok látnivalót kínál. Porec éghajlata is kellemes, nyáron nélkülözi a hőséget. A legmelegebb hónap augusztus, ekkor az átlaghőmérséklet 30 fok körül van.

A turistákra nagy figyelmet fordít a városka, igen kiépült turistaközpontról van szó: mindenféle kategóriájú szálláshely található itt, a parkok, a közterek is szépen gondozottak. Pizzériák, hangulatos éttermek, kávézók, éjszakai bárok, szórakozóhelyek, kaszinók, és számtalan sportolási lehetőség (70 sportot űzhetünk itt, és 165 teniszpálya fekszik a a városban!) teszik élményekkel gazdaggá az üdülést. A fiatalok számára rendkívül gazdag éjszakai életet kínál Poreč (a legjobb szórakozóhelyek az óvároson kívül találhatóak), de a gyermekes családok is jól érezhetik itt magukat.
Hirdetés


Poreč története

A város területe már a történelem előtti időkben is lakott volt. A rómaiak a mai belváros helyén a Kr. e. 2. században castrumot építettek. Az 1. században a város a Colonia Iulia Parentium nevet viselte. A 3. században keresztény közösség alakult itt, akik keresztény szentélyeket építettek. Az 5. században bazilika épült, melyben Mauro püspök a város későbbi védőszentje is misézett.

A Nyugatrómai Birodalom bukása után a keleti gótok fennhatósága alá tartozott 539-ig, amikor a Bizánci Birodalomnak két és fél évszázadra sikerült visszahódítania. A 6. században horvátok érkeztek erre a vidékre és 620 körül megalapították saját településüket. 788-ban a terület frank uralom alá került.

Ezután a függetlenség rövid időszaka következett, majd a 12. században az aquileai pátriárka, majd 1267-től a Velencei Köztársaság része lett. A velencei uralom több mint ötszáz évig tartott. Ezután francia uralom következett, majd a Habsburg Birodalom része lett. 1861-ben Poreč Isztria székhelye lett, itt ülésezett a tartományi parlament és itt voltak a közigazgatás intézményei is. 1920-tól 1943-ig olasz uralom alá tartozott, végül 1943. szeptember 10-én a Független Horvát Állam része lett. A II. világháború után az Olaszország és a titoista Jugoszlávia által is igényelt isztriai zónához tartozott, majd 1954-től hivatalosan is Jugoszlávia része lett.

1990-óta a független Horvátországhoz tartozik. Poreč az ország turistaforgalmának egyik központja, számos szállodával és szórakozóhellyel. A városnak 2001-ben a hozzá tartozó településekkel együtt 17 460 lakosa volt. Siófok testvérvárosa.


Látnivalók Poreč városában

  1. A városkép ma is az ősi római városszerkezetre épül. A fő utcák is az eredeti formában futnak. A Marafor is egy ősi római tér, melyen két templom áll, az egyik az 1. században épített Neptun templom.
  2. Romaneszk ház a XIII. századból, érdekessége a fából készült erkélye. Jelenleg kiállító teremként funkcionál.
  3. A téren néhány szép román és gótikus stílusú velencei palota látható.
  4. A gótikus ferences templom a 13. században épült.
  5. Az Euphrasius-bazilika épületegyüttese 5. századi eredetű, a 6. században bizánci stílusban bővítették. A bazilikát az UNESCO 1997-ben a világörökség részévé nyilvánította.
  6. A város védőfalai a 12. században épültek, a 19. században lebontották őket.
  7. A beredinei barlang az Isztria egyetlen hasonló természeti látványossága.
  8. A 12 km hosszú Lim-csatornát a Pazinčica folyó vájta a tenger felé vezető útja során, látványa leginkább a norvég fjordokra hasonlít.


A Decumanus mentén sok a gótikus ház. Itt található a barokk Sinčić-palota, amely a Poreč Múzeumnak ad otthont. Itt a római és a kora keresztény korból származó régészeti emlékeket szemlélheti meg a látogató. A Decumanus a Trg Maraforra vezet, az egykori fórum helyére, ahol 12. és 13. századi házak állnak, és egy római kori templom maradványai. A tértől északra Szt. Ferenc-temploma áll, melyet a barokk korban építettek át.

A közelben található az Euphrasius-bazilika, ahol gyönyörű bizánci mozaikok láthatók. Az épület a 6. századból származik, és a bizánci mozaikművészet egyik legjelentősebb templomépítészeti remeke egész Horvátországban. A látogató pillantása a bazilikában azonnal felfelé irányul: csodálatos színű, arany hátterű mozaikok meghökkentően hasonlítanak a Ravennában láthatóhoz. Az Euphrasius-bazilikát 539 és 553 között Euphrasius püspök építtette, a már meglévő, 4. századi mártírról elnevezett Szt. Maurus-imaház kibővítésével, melynek eredeti padlómozaikjainak egy része ma is látható. Az évszázadok során többször átalakított épület 1997-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Májustól szeptemberig klasszikus zenei koncerteket rendeznek a templomban.


Poreč strandjai

Poreč meleg tengervize miatt is rendkívül népszerű turistacélpont. A víz általában kristálytiszta, és a strandok kavicsosak. Egyik legnépszerűbb strandja a kék zászlós Gradsko kupaliste, a "városi strand", amely 1300 m-re, délre található Poreč belvárosától. Poreč leghíresebb strandja a Plava és Zelena Laguna (Kék és zöld laguna). Poreč-től kb. 2-5 kilométerre található, mely utat megtehetjük gyalog, kisvonattal, vagy hajóval. A strand két félszigetet fog át, és örökzöld erdők veszik körül, így igen szép látványt nyújt. Szintén szép, és érdekes strandok vannak a Sveti Nikol szigeten.


Sveti Nikol sziget

Ez a kihagyhatatlan gyöngyszem Poreč városával szemben fekszik. A rajta lévő kastélyt hotellé alakították át. Itt található az Adria egyik legrégibb világítótornya, az 1402-es Körtorony. A sziget Poreč legrégibb fürdőhelye, mely párperces hajóúttal érhető el. Fekete tölgyerdő veszi körül, és kék zászlós strandjairól fantasztikus kilátás nyílik Poreč-re. A Sveti Nikol sziklás részén, amely a nyílt tengerre néz, mindig találhatunk egy magányos napozóhelyet. A sziget legismertebb strandja az 1895-ben megnyitott Oliva strand, melyet szilákból és kövekből egy kerek medencéhez hasonlóan alakítottak ki.


Poreč képeken ...
Poreč - Horvátország, Videó ...
Poreč az Isztria talán legszebb, legérdekesebb városa. Horvátországban a magyar turisták évtizedek óta egyik kedvenc úticélja. Poreč számos kulturális, sport, illetve szórakozási lehetőséget kínál. Szállodák és apartmanok sora szolgálja az ideutazók kényelmét. Közelsége miatt egyéni utazással, illetve busszal is könnyen elérhető.
Poreč városa ma is nagyon sok látnivalót kínál ... Poreč városa ma is nagyon sok látnivalót kínál ...
... már maga a város is nagyon érdekes, hiszen teljes egészében megmaradt a római kori városszerkezet, az utcanevekkel együtt. Történelmi emlékekben igen gazdag a város, szinte időutazást kínál számunkra. A város egy turistaközpont, ennek fényében az éjszakai szórakozóhelyek is szép számmal megtalálhatóak, bár ezek inkább az óvároson kívül.
A középkori romantikájú Poreč, csodálatos épületeiről híres A középkori romantikájú Poreč, csodálatos épületeiről híres
Poreč, kikötő Poreč, kikötő
Zelena laguna, Poreč Zelena laguna, Poreč
Poreč leghíresebb strandja a Plava és Zelena Laguna (Kék és zöld laguna). Poreč-től kb. 2-5 kilométerre található, mely utat megtehetjük gyalog, kisvonattal, vagy hajóval is.
Poreč sétálóutcája Poreč sétálóutcája
Poreč (Parenzo) évszázadokig virágzó római város volt, de a gótok kirabolták, s hanyatlásnak indult. 539-ben Bizánc foglalta el, majd 800 körül püspökséget alapítottak itt. Ekkor lett a város a frank királyság része, de később az Aquileiai Patriarkátushoz került. 1267-ben Poreč volt az első város, amely a velencei fennhatóságot választotta, s ekkor nyerte el Velencére emlékeztető képét: palotákat, tereket és egyházi épületeket emeltek. 1354-ben a genovaiak pusztították el a várost, majd a megmaradt lakosságot pestis, kalózok és hosszú háború tizedelte. Az osztrák uralom alatt az isztriai parlamentnek (diéta) itt volt a székhelye és fontos kikötővé vált. Óvárosa a mai napig érintetlen maradt, s a legjobban megőrzött városként emlegetik. A város alaprajza a mai napig a római úthálózatot követi, a főutca a Decumanus és erre merőleges a Cardo. A város legjelentősebb műemlékei ezen a két utcán találhatók ...
Szólj hozzá a cikkhez
Forrás: Poreč
Címkék - Parentium, Poreč, Parenzo, Isztria, Horvátország, Adria, grad, pihenés, üdülés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-21 15:37:47
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü