Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A kölcsönös politikai csatározások miatt mindkét esélyes államfőjelölt veszített népszerűségéből a várhatóan december végén tartandó horvát elnökválasztás előtt - derült ki az Index.hr hírportál - Horvátország magazin
részletek »

Mindkét fő horvát elnökjelölt veszített népszerűségéből

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mindkét fő horvát elnökjelölt veszített népszerűségéből
Mindkét fő horvát elnökjelölt veszített népszerűségéből
A kölcsönös politikai csatározások miatt mindkét esélyes államfőjelölt veszített népszerűségéből a várhatóan december végén tartandó horvát elnökválasztás előtt - derült ki az Index.hr hírportál keddi írásából.
Horvátországban még nem tűzték ki az elnökválasztás időpontját, de a horvát sajtó szerint az a legvalószínűbb, hogy december 21-én rendezik meg a voksolást.

A két legesélyesebb jelölt, a hivatalban lévő, szociáldemokrata Ivo Josipovic elnök és fő kihívója, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben politizáló Kolinda Grabar Kitarovic augusztus óta teljes gőzzel folytatja - még nem hivatalos - választási kampányát.

Az ilyen hosszú kampányoknak - jegyezte meg a hírportál - az a veszélye, hogy a jelöltek politikai csatározásaiba gyorsan belefáradnak a választópolgárok, aminek a választói kedv csökkentése lehet a következménye. E kampány első eredményei már láthatóvá is váltak.
Hirdetés

A Promocija Plus közvélemény-kutató cég adatai alapján a két legesélyesebb elnökjelölt népszerűsége apad. A felmérésből kiderül, hogy ha ma tartanák a választást, a szavazók 57 százalék járulna az urnák elé, Josipovicra 47,1, Grabar Kitarovicra pedig 30 százalékuk voksolna.

Az előző hónaphoz viszonyítva a jelenlegi elnök népszerűsége 1,8 százalékponttal, jobboldali ellenfeléé 2,6 százalékponttal csökkent.

Josipovicot a szociáldemokraták választóinak 96,1 százaléka, míg Grabar Kitarovicot a HDZ választóinak csak 76,8 százaléka támogatja. Josipovic az összes horvátországi régióban vezet. A HDZ jelöltje Horvátország középső részében és Szlavóniában áll a legjobban.

Ivo Josipovic 1957-ben született Zágrábban, egyetemi jogászprofesszor, zeneszerző, 2010-től a független Horvátország harmadik elnöke.

Kolinda Grabar Kitarovic 1968-ban született Fiumében (Rijekában), politikus és diplomata. 2005-2008 között a horvát kormány európai integrációs és külügyminisztere, 2008-tól 2011-ig Horvátország washingtoni nagykövete volt. 2011 júliusától a NATO főtitkár tanácsadója. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Ivo Josipovic, Kolinda Grabar Kitarovic,elnök,választás,horvát,politika
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-10-10 12:18:19
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü