Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Horvátország homokos tengerpartjai - Több kérdés is felmerült már a horvátországi homokos tengerpartokkal, standokkal kapcsoltban. Most megpróbáljuk összefoglalni, hol találunk homokos tenge - Horvátország magazin
részletek »

Homokos tengerpartok Horvátországban - Hol találunk homokos vízpartot gyermekeinknek ...?

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Homokos tengerpartok Horvátországban - Hol találunk homokos vízpartot gyermekeinknek ...?
Homokos tengerpartok Horvátországban - Hol találunk homokos vízpartot gyermekeinknek ...?
Pag egyik homokos tengerpartja - Horvátország
Horvátország homokos tengerpartjai - Több kérdés is felmerült már a horvátországi homokos tengerpartokkal, standokkal kapcsoltban. Most megpróbáljuk összefoglalni, hol találunk homokos tengerpartot Horvátországban. Ezt a cikket különösen a kisgyerekes családoknak ajánljuk, mert tőlük kapjuk a legtöbb ilyen jellegű kérdést.
Zambratija

Zambratija Umagtól néhány kilométerre északra található. Ha Umag felől közelítjük meg ezt a partot, akkor Zambratijába beérkezvén a Valle Rosa utcán kell lehajtani balra és utána kb. 100 méterre található a strand.


Medulin

Az Isztriai-félsziget déli csücskén, Pulától néhány kilométerre fekszik Medulin üdülőfalu. Medulin kifejezetten ajánlott nagycsaládosok részére, mert könnyen, gyorsan megközelíthető Magyarországról és rendkívül lassan mélyülő homokos stranddal rendelkezik.
Hirdetés

Opatija

Bármilyen nehéz is elhinni a császári üdülővárosban Opatijában is található homokos strand. Az egyik ilyen szakasz a városi strand végén található, a másik a Kvarner Hotel előtt. Mind a két szakasz lassan mélyül, kimondottan kisgyerekes családoknak lett kialakítva.

Malinska

Malinska a Kvarner-öbölbeli Krk szigeten található. Ugyan a malinskai strand nem teljes mértékben homokos, sőt csak egy nagyon kis területen homokos, de mivel lassan mélyül a partja, így kisgyerekes családok részére kiváló úticél lehet. Malinska nemcsak, hogy gyönyörű stranddal rendelkezik, de még Magyarországhoz is közel található.

Crikvenica

Utunk következő célállomása Crikvenica. Crikvenica az idők során igazi turisztikai központtá nőtte ki magát. Megtalálható itt minden ami a nyugodt nyaraláshoz szükséges: hosszú tavernák, éttermek, boltsorok, több kilométer hosszú strand, játszóterek, parkok. A crikvenicai strandok lassan mélyülnek és az egyes partszakaszokon homokos tengerparti részek is találhatók.

Crikvenica különösen ajánlott a kisgyerekes családok részére, mert ez a partszakasz található legközelebb Magyarországhoz. Ha éjszaka indulunk el, akkor könnyedén reggelre leérhetünk Crikvenicára (Budapesttől 520 kilométer Crikvenica, mára végig autópálya vezet le). Mivel a Kvarner-öböl északi részén található a település, itt még nem kell számolni akkora hőséggel, mint 100 vagy 200 kilométerrel lejjebb.

Mali Losinj

A Kvarner-öböl szélén található Losinj sziget központi települése Mali Losinj. A csodálatos fényárban pompázó város, autós kempingjében szintén finom homokos és lassan mélyülő strandokat találhatunk.

Lopar és Supetarska Draga

Most már a Rab szigeten járunk. Itt Loparban és Supetarska Dragan található homokos tengerpart. Ez a két helység is nagyon jó választás kisgyerekes családok részére, mert ezek a partok is rendkívül lassan mélyülnek. Ezt a két tengerpartot viszont ne egy tipikus forró "aranyhomokos" görög tengerpartnak képzeljük el. Ez a két part inkább olyan kemény agyagos érzést kelt.

Pag sziget

Pag szigeten, a sziget déli felén Povljana és Vlasici településeknél található homokos tengerpart. Mindkét település egyértelműen és jól megközelíthető. Ha Zadar felől a 106-os (főúton) Pag városa felé tartunk, akkor Gorica településnél hajtsunk balra Povljana felé. Mivel Pag sziget alapvetően köves, sziklás, így ezek a homokos tengerpartok csak kis területen húzódnak el. Tekintettel arra, hogy rendkívül sekély itt a tenger, hamar felmelegszik a víz, ezért kisgyerekes családoknak kifejezetten ajánljuk mindkét strandot.

Nin

A Nin-i homokos lagúnarendszer egyedülálló Horvátországban. Ez egy több kilométer hosszú természetes homokos partszakasz, ami a Vir sziget délnyugati csücskétől egészen a Nin-ig tart. A partszakasz kb. 8 km hosszú. Vannak rajta leszakadt homokfalas szakaszok és néhány aprókavicsos rész, de főként homokos a part, ami nem az aprókavicsos-homokot jelent, hanem a klasszikus finom homokot. Néhány rész csak csónakkal közelíthető meg a leszakadt homokfalak miatt. Itt akár egyedül lehetünk az egész parton.

A belső lagúna csak kb. 50 cm mély és nappal felmelegszik 35-40 fokosra is, homokos talajjal, így kisgyermekeknek kifejezetten ajánlott. A lagúna egyes részein gyógyiszap található, amit reumatológiás panaszokra ajánlanak. Háttérben a Velebit még májusban is havas csúcsaival ez a partszakasz igazi csemege.

Biogradi Riviéra

A Biogradi Riviéra több homokos tengerparttal is várja az ide látogatókat. Véleményünk szerint, aki igazi "beach-feelinget" szeretne érezni annak, idáig kell levezetnie. Biograd Sibenik felőli végén található egy nagyon kedves kis strand és Pakostane falucska is egy ilyen kedves, homokos partú öböllel rendelkezik.

Nekünk a Pakostane-ban található strand tetszett a legjobban az eddig felkeresett Horvátországi homokos tengerpartok közül. Itt éreztük először azt a finom, bársonyos, selymes és forró homokos partot, amit Görögország hívei kedvelnek. Ez a Pakostaneban található homokos part tulajdonképpen nem "eredeti" homokos part. Minden tavasszal bekotorják a homokot a tengerbe, ősszel pedig kihúzzák.

Pasman és Ugljan sziget

Pontosan a Biogradi Riviérával szemben található Pasman és Ugljan. A szigetek szárazföld felőli oldalán több homokos parttal és stranddal találkozhatunk. Ezek a strandok - általában - lassan mélyülnek és inkább olyan kemény, agyagos érzetet keltenek. Kisgyerekes családok részére ideális választás lehet bármelyik sziget választása, mivel Pasman és Ugljan viszonylag közel található Magyarországhoz és még nem annyira felkapott helyek, így a strandokon sem kell akkora tömeggel számolni.

Ha strandot kéne ajánlanunk, akkor a Pasman szigeti Kraj mellett tennénk el a voksunkat. Kraj egy csöndes, kis halászfalu, hosszan elnyúló és nagyon lassan mélyülő tengerparttal. A település előtt több minisziget is található, ahova akár ki is lehet hajózni. Ezek a kis szigetek egyben fel is fogják a nagyobb hullámokat.

Murter sziget

Utunk tovább folytatjuk Sibenik felé, egészen a Murter szigetig. A Murter szigeten is található egy homokos tengerpart, Murter város mellett. A strandot nem lehet eltéveszteni, mert ha behajtunk a Murter városba vezető egyetlen úton, akkor a főútról balra jól ki van táblázva a strand felé vezető út.

A Slanica strand jól kiépített: lehet napozó ágyat bérelni, van külön koktélbár, gyors étkezde és vízi csúszda is. A Murter autóskemping pontosan a tengerpart északi felén található. A strand lassan mélyül. Eleinte egy rövid, néhány méter hosszú apró kavicsos szakasz fogad minket, majd kiterül előttünk a homokos aljzat.

Omis

Már Közép-Dalmáciában járunk és annak is az egyik legkedveltebb homokos partján, az omisi homokos tengerparton. A partot a városka előtt találjuk. Finom homokos, nagy hullámokkal.

Lovrecina-öböl

Következő állomásunk a Brac sziget és azon belül is a Lovrecina-öböl. Az öböl érdekes módon vörös homokos tengerparttal rendelkezik. Ezt a helyet, nagyon nehéz megközelíteni és északi fekvésű, így csak a déli órákig élvezhetjük a napsütést.

Palmizana-öböl

A nem túl egyszerű megközelíthetőségű Palmizana-öböl, Hvar várossal szemben, a Pakleni szigeteken található. A festői szépségű tengerpart első métereit apró kavics borítja, majd amikor belemegyünk a tengerbe már finom homok mossa a talpunkat.

Lumbarda

A Korcula szigeti Lumbarda szintén az eredeti homokos tengerpartok szerény listáját bővíti. Felhasználói beszámolók alapján tudjuk, hogy itt is nagyon finom homokos tengerpart található.

Kisebb eldugott homokos tengerpartot szinte bárhol találhatunk Horvátországban, csak figyelmesen kell keresni...


Fontosabb strandok: Medulin, Crikvenica, Lopar, Nin, Biograd, Omis ...
Zambratija homokos strandja Zambratija homokos strandja
Medulin homokos tengerpartja Medulin homokos tengerpartja
Opatija kisgyerekes strandja Opatija kisgyerekes strandja
Több mint 1 km hosszú Lopar homokos partja Több mint 1 km hosszú Lopar homokos partja
Igazi földi paradicsom a Nin-i homokos lagúnarendszer Igazi földi paradicsom a Nin-i homokos lagúnarendszer
Az Ugljan szigeti Preko előtt található Galevac sziget homokos parttal és egy ferences kolostorral Az Ugljan szigeti Preko előtt található Galevac sziget homokos parttal és egy ferences kolostorral
Murter homokos strandja, a Slanica Murter homokos strandja, a Slanica
Az omisi homokos tengerpart - Mintha csak Rióban lennénk! Az omisi homokos tengerpart - Mintha csak Rióban lennénk!
Pag egyik homokos tengerpartja Pag egyik homokos tengerpartja
Crikvenica hosszan elnyúló homokos strandja Crikvenica hosszan elnyúló homokos strandja
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - ajánlott úticél, kisgyerekkel, strand, tenger, Adria, üdülés, homokos tenger
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-26 15:06:27
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü