Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A legmagasabb rangú horvát vezetők, valamint a háborús bűnök vádja alól Hágában felmentett volt horvát tábornokok részvételével emlékeztek meg hétfőn Kninben az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműve - Horvátország magazin
részletek »

Hétfőn Kninben az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműveletről emlékeztek meg

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hétfőn Kninben az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműveletről emlékeztek meg
Hétfőn Kninben az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműveletről emlékeztek meg
A legmagasabb rangú horvát vezetők, valamint a háborús bűnök vádja alól Hágában felmentett volt horvát tábornokok részvételével emlékeztek meg hétfőn Kninben az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműveletről, amelyet a horvátországi szerb enklávé felszámolására indítottak.
Horvát értelmezés szerint szerb szakadárok szállták meg 1991-ben a horvát területek jelentős részét, és a Vihar hadművelettel ezeket a területeket szabadította fel. Augusztus 5. Horvátországban nemzeti ünnep.

"A Vihar hadművelet tette lehetővé a szabadságot. Büszkék vagyunk a háborús sikerekre, de a békét értékeljük a legjobban" - jelentette ki Ivo Josipovic köztársasági elnök. Hozzátette: kezet kell nyújtani azoknak, akik a másik oldalon voltak, fel kell ismerni, hogy Horvátországot a nemzeti kisebbségek is szeretik.
Hirdetés

A horvát út nehéz volt, amelynek erőszak volt a feltétele, de Horvátországnak nem volt más választása - hangsúlyozta Zoran Milanovic miniszterelnök.

A háborúban sok horvát állampolgár elhagyta az országot, de az egykori háború sújtotta délszláv térségek közül ma egyedül Horvátországba térnek vissza az emberek - mondta Milanovic a Horvátországból elmenekült szerbekre célozva beszédében.

Ante Gotovina volt horvát tábornokot tapsviharral és nevének skandálásával köszöntötte az ünneplő tömeg.

Gotovinát vádlott-társával, Mladen Markac extábornokkal együtt a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa tavaly novemberben felmentette a Vihar hadművelet során a szerbek terhére elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádja alól. Az ügyben szintén érintett Ivan Cermak volt horvát tábornokot a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekményekben eljáró ENSZ-törvényszék már első fokon felmentette.

Mindhárom volt katonai vezető részt vett a knini megemlékezésen, amelyet a horvát közszolgálati rádió és televízió egyenesben közvetített

A horvátországi szerb enklávé felszámolására indított katonai akciót Gotovina irányította, míg Markac a különleges rendőri alakulatokat vezette. A hágai ügyészség adatai szerint a művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonából.

A Vihar akció 1995. augusztus 4-én kezdődött. A horvát hadsereg és rendőri erők 84 óra alatt több mint tízezer négyzetkilométernyi területet vontak ellenőrzésük alá. A horvátok augusztus 5-én vonultak be Kninbe, amely az úgynevezett Krajinai Szerb Köztársaság "fővárosa" volt. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Knin, vihar, had, művelet, megemlékezés, horvát, nemzeti, ünnep
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-08 08:24:17
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü