Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Felavatták Charmant Oszkár királyi közjegyző emléktábláját kedden a horvátországi Fiuméban. - Horvátország magazin
részletek »

Charmant Oszkár királyi szobrát felavatták Fiuméban

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Charmant Oszkár királyi szobrát felavatták Fiuméban
Charmant Oszkár királyi szobrát felavatták Fiuméban
Charmant Oszkár
Felavatták Charmant Oszkár királyi közjegyző emléktábláját kedden a horvátországi Fiuméban.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleménye szerint az avatáson mondott beszédében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: Charmant Oszkár a magyar polgári közjegyzőség legkiválóbb alakja volt, nem csupán kitűnő jogászként, de élete utolsó szakaszában diplomataként is nagy szolgálatokat tett hazájának, Magyarországnak.

Navracsics Tibor a beszédében felidézte, hogy Charmant Oszkár 1892 és 1900 között szolgált magyar királyi közjegyzőként Fiumében, ahol mindennapi feladatainak ellátása mellett jelentős szakmai-elméleti munkát is végzett.
Hirdetés

Ő indította útjára 1895-ben Folyóirat címmel a peren kívüli törvénykezés és a közjegyzői gyakorlat számára a magyar közjegyzői szakma első folyóiratát, amelyet nemcsak maga szerkesztett, de cikkeinek nagy részét is ő írta. A lap kiadása 1897-től szünetelt, de Charmant Oszkár 1904-ben újraindította Királyi Közjegyzők Közlönye címmel.

Fiuméhez nem csupán nyolc év szakmai tevékenysége kötötte, hanem aktívan bekapcsolódott a város közéletébe is, számos helyi kulturális, szakmai és gazdasági egyesület tagja volt - olvasható a közleményben.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a kiváló szakmai tudással rendelkező Charmant Oszkár budapesti, Károly körúti közjegyzői irodája rendkívül sikeres volt, olyan ismert személyiségek tartoztak ügyfelei közé, mint például Weiss Manfréd, Chorin Ferenc vagy IV. Károly, az utolsó magyar király.

Charmant Oszkár jelentős törvény-előkészítői munkát is végzett. Több alkalommal látott el titkári, alelnöki tisztet a Magyar Királyi Közjegyzői Kamarában, majd 1917-től kezdve e rangos testület elnöke lett. Előtte, 1912-ben a nemzetközi közjegyzői kongresszus elnökségi tagjának választották.

Az első világháború után diplomáciai feladatot kapott, előbb bécsi nagykövet, majd a Békeelőkészítő Bizottság tagja lett, ebben gróf Apponyi Albert mellett küzdött egy Magyarország számára igazságosabb békeszerződés eléréséért.

"Charmant Oszkár, e kiváló közjegyző és diplomata nem csupán a magyar jogász szakma büszkesége, hanem Fiume magyar múltjának s egyben e multikulturális város kulturális örökségének is része, akire az utókornak méltó módon illik emlékeznie, s köszönettel tartozunk horvát barátainknak, hogy Charmant Oszkár emlékét immár márványtábla hirdetheti Fiumében, pályafutásának oly fontos első állomásán" - zárta beszédét Navracsics Tibor a KIM tájékoztatása szerint. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Charmant, Oszkár, királyi, szobor, Fiume, horvát, közjegyző
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-29 07:10:16
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü