Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az ökoturizmust népszerűsítik egy magyar-horvát közös projekt keretében, ehhez több mint 200 ezer euró támogatást nyertek el az Európai Uniótól az abban résztvevő szervezetek. - Horvátország magazin
részletek »

Az ökoturizmust népszerűsítik Európai Uniós támogatással egy magyar- horvát projekt keretein belül

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az ökoturizmust népszerűsítik Európai Uniós támogatással egy magyar- horvát projekt keretein belül
Az ökoturizmust népszerűsítik Európai Uniós támogatással egy magyar- horvát projekt keretein belül
Az ökoturizmust népszerűsítik egy magyar-horvát közös projekt keretében, ehhez több mint 200 ezer euró támogatást nyertek el az Európai Uniótól az abban résztvevő szervezetek.
A jövő év szeptember végéig tartó projekt nyitórendezvényét csütörtökön tartották a Somogy megyei Kardosfa ökoturisztikai központjában.


Varga József, programban a zalai kamarával együttműködő Somogy Megyei kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: a két ország határhoz közeli területei hasonló adottságokkal rendelkeznek, ez alapot ad az együttműködéshez, amelynek célja, hogy megőrizzék a természeti értékeket.


Cél az is, hogy közösen olyan programokat kínáljanak a látogatóknak, amelyek különleges élményt nyújtanak számukra, a vállalkozóknak pedig megélhetést biztosítsanak az ökoturizmusból.
Hirdetés

Fullérné Verger Renáta, a projektvezető Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa újságíróknak elmondta: a program részeként tanulmányutakon bemutatják, hogy miként is lehet sikeresen működtetni egy ökoturizmusra épülő vállalkozást, továbbá az ökoturizmussal kapcsolatos előadásokat és felnőttoktatásokat szerveznek a határ mindkét oldalán, kétnyelvű - magyar-horvát - távoktatásos tananyagot készítenek, amely más hasznos információkkal együtt egy weboldalon lesz elérhető.

Kristina Svrznjak, a krizseváci mezőgazdasági főiskola tanára elmondta: a projekt keretében ökoturizmussal kapcsolatos kutatásokat is végeznek, az eredményeket egy tanulmányban összegzik, amelyet a főiskolán is felhasználnak. Horvátországban nagyon kevesen foglalkoznak az ökoturizmussal, ez a program lehetőséget ad arra, hogy fejlesszék ezt a területet - tette hozzá.

Szűcs Márton, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program igazgatója arról számolt be, hogy az Európai Unió a 2007-től 2013-ig tartó költségvetési időszakban több mint 50 millió euróval - mintegy 16 milliárd forinttal - támogatja a közös magyar-horvát fejlesztéseket. Ebből 21 millió eurót a turizmussal kapcsolatos célok megvalósítására fordíthatnak a pályázók.

Az igazgató tájékoztatása szerint a mostani programmal együtt eddig 153, a két országban közösen indított projektet támogattak azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a két ország gazdaságát.

Az ökoturizmust népszerűsítő - 60 millió forintot meghaladó uniós támogatásban részesülő - programban a somogyi és a zalai kereskedelmi és iparkamara, a Kaposvári Egyetem, a krizseváci mezőgazdasági főiskola és a horvát élelmiszer-ügynökség eszéki irodája vesz részt. A tervek szerint a két országban legalább félszáz vállalkozót szeretnének felkészíteni az ökoturizmussal kapcsolatos ismeretekre, szolgáltatásokra. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - horvát, magyar, öko, turizmus, fejlesztés, Európa, támogatás, Euró
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-10-22 07:39:09
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü