Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Közel félszáz csapat mérkőzik meg egymással a Régi Sportok Olimpiáján vasárnap a horvátországi Brodjanciban. Augusztus 25-én 41. alkalommal rendezik meg a szlavóniai néphagyományokat felelev - Horvátország magazin
részletek »

A Régi Sportok Olimpiáját vasárnap a horvátországi Brodjanciban rendezik meg

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Régi Sportok Olimpiáját vasárnap a horvátországi Brodjanciban rendezik meg
A Régi Sportok Olimpiáját vasárnap a horvátországi Brodjanciban rendezik meg
Közel félszáz csapat mérkőzik meg egymással a Régi Sportok Olimpiáján vasárnap a horvátországi Brodjanciban. Augusztus 25-én 41. alkalommal rendezik meg a szlavóniai néphagyományokat felelevenítő vetélkedést, amely alkalmanként több ezer látogatót vonz az Eszék közeli, alig hatszáz lelkes faluba.
Az első népi sportolimpiát 1973-ban tartották meg Brodjanciban. Idén több mint ezren vetélkednek majd ostorcsattogtatásban, kőhajításban, patkódobásban, abroncsgördítésben, zsákban futásban, kötélhúzásban és egyéb, több mint kéttucatnyi versenyágban.

A rendezvény célja azoknak a több százéves ügyességi játékoknak az átörökítése az utókor számára, amelyeket egykoron leginkább nyájőrző pásztorok és szántó-vető emberek játszottak pihenésképpen, vagy gyermekeik űztek szórakozásból.


Vásár- és ünnepnapokon a legények vetekedtek egymással az eladó sorban lévő lányok előtt fitogtatva erejüket, képességeiket.
Hirdetés

A több korcsoportban megrendezett vetélkedőt néptáncegyüttesek és népdalénekesek fellépése, lakodalmi lovas fogatok felvonulása színesíti. A horvát idegenforgalmi hivatal szerint a gasztronómiai kínálatból elmaradhatatlan a nyárson sült ökör, a csobanacnak nevezett - gulyáshoz hasonló - bográcsos pásztoreledel, a halászlé és a "csíptetős" ponty.

A régi sportok olimpiája az elmúlt 40 év során összesen mintegy 44 ezer résztvevőt és több mint 400 ezer látogatót vonzott Brodjanciba, amely közigazgatásilag a termálfürdőjéről ismert Bizovachoz tartozik.

Tavaly magyarországi csapatok is részt vettek az olimpián. Idén magyarországi versenyzők nem nevezetek, a szervezők azonban a mostani rendezvényre is vendégül várják a hasonló hagyományokat ápoló Szigetvár, valamint a testvértelepülés, Bácsalmás képviselőit - tájékoztatta Veljko Gudelj, az olimpiai bizottság elnöke az MTI-t. (MTI)
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Olimpia, régi, horvát, sport, Brodjanci, játékok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-23 07:33:05
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü