Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Továbbra is stratégiai befektető partnert keres a horvát Petrokemija Kutina műtrágya gyártó vállalat. - Horvátország magazin
részletek »

A Petrokemija még mindig stratégiai befektetőre vár

Horvátország hazánk déli szomszédja. Fantasztikus adottságaival, csodálatos tengerpartjával, azúrkék adriai tengerével, ínycsiklandó ételeivel, vendégszeretetével méltán közkedvelt célállomása a magyar turistáknak. Tudj meg minél többet róluk!
Horvátország magazin
Itt vagy: Horvátország magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Petrokemija még mindig stratégiai befektetőre vár
A Petrokemija még mindig stratégiai befektetőre vár
Petrokemija Kutina
Továbbra is stratégiai befektető partnert keres a horvát Petrokemija Kutina műtrágya gyártó vállalat.
A privatizáció első körében négy vállalat vett részt, a második körbe pedig három, a cseh Agrofert, az osztrák Borealis és a magyar Nitrokémia. A Jutarnji List horvát lap korábbi beszámolója szerint a negyedik vállalat a lengyel Azoty volt.

A második körbe bejutott vállalatoknak március 12-ig kellett volna kötelező ajánlatot benyújtaniuk. Médiajelentések szerint az Agrofert és a Nitrokémia csak szándéknyilatkozatot nyújtott be, kötelező érvényű ajánlatot nem, az osztrák Borealis pedig nem tett ajánlatot.

A két versenyben maradt pályázó március 24. és 28. között teheti meg végleges ajánlatát.
Hirdetés

A Jutarnji List még januárban egy meg nem nevezett, az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az Agrofert 200 millió eurós beruházási ajánlatot tett a Petrokemija privatizálásra felkínált részvénycsomagja ellenében, a Borealis 82 millió eurós beruházásra tett ajánlatot és további 108,8 millió eurós beruházásra tett ígéretet, a Nitrokémia pedig közölte, hogy hajlandó a legmagasabb árfolyamot fizetni a részvényekért.

A Petrokemija Kutina eredetileg az INA vegyipari érdekeltségeként alakult meg 1968-ban, majd 1998-ban önálló vállalattá szervezték. A zágrábi tőzsdén jegyzett részvénytársaság az INA után a második legnagyobb horvát exportőr vállalat.

A horvát kormány privatizációs ügynöksége, a CERP 43,83 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben és a privatizáció után vétójogot biztosító 25 százalék plusz egy részvény részesedést kíván megtartani a vállalatban.

A kutinai székhelyű Petrokemija 2300 alkalmazottat foglalkoztat, éves műtrágya termelése 1,2 millió tonna. A vállalat vesztesége 2013 első kilenc hónapjában 35 százalékkal 190,6 millió kunára (25 millió euró, 7,7 milliárd forint) nőtt.
Petrokemija Kutina Petrokemija Kutina
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - stratégiai, befektető, Horvátország, INA, Petrokemija, Kutina, privatizáció
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-03-19 08:45:45
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü